Menu
Your Cart

Koelvesten in de zorg

Zonnige lentedagen met temperaturen boven de 20 graden Celsius zijn niet langer uniek in Nederland. Ook op zomerdagen stijgt de temperatuur al snel richting de 25 graden Celsius! Waar veel mensen genieten van het mooie weer, geldt dat voor ouderen doorgaans niet. Het kost hun lichaam veel moeite om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Ze raken hierdoor eerder vermoeid en zitten minder lekker in hun vel.

De corona crisis heeft ertoe geleid dat het zorginstellingen wordt afgeraden om een ventilatiesysteem te gebruiken. Via het ventilatiesysteem zou het virus zich sneller kunnen verplaatsen binnen het pand. Op welke manier voorkomt u dat de hitte ouderen in uw zorginstelling bevangt? Hoe draagt u bij aan het comfort van uw personeel tijdens het werk? Een koelvest kan de uitkomst bieden!

Werking van koelvesten in de zorg

Koelvesten worden in twee soorten aangeboden, namelijk: PCM koelvesten en hydrogel koelvesten. PCM koelvesten zijn geschikt voor mensen die beschermende kleding dragen, waarbij ventilatie nauwelijks mogelijk is. Bij deze koelvesten voor de zorg wordt gebruik gemaakt van pads. Door de pads vooraf te koelen en vervolgens in het koelvest te stoppen, wordt het lichaam geholpen bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur van een hulpbehoevende of een personeelslid.Hydrogel koelvesten werken op basis van verdamping. Bij het gebruik van deze vesten is een ventilerende luchtstroom noodzakelijk. Hoewel luchtige kleding vaak het prettigste zit in de zomermaanden, is dit geen vereiste om de koelvesten te kunnen gebruiken. De hydrogel koelvesten werken goed bij temperaturen tot 40 graden Celsius en bij een luchtvochtigheid tot maximaal 90 procent.Koelvesten in tijden van het corona virus

Wellicht ziet u de link tussen het gebruik van koelvesten en het corona virus niet direct. Toch is deze link er wel degelijk! Doordat ventilatiesystemen en de airconditioning in verpleeghuizen en andere zorginstellingen uitgeschakeld blijven, neemt de temperatuur al snel toe. Warme lucht stroomt via open deuren, ruiten en bijvoorbeeld het dak naar binnen, maar kan vervolgens niet meer ontsnappen doordat er nauwelijks ventilerende luchtstromen zijn.

De hoge temperaturen in een verzorgingshuis kunnen voor hittestress zorgen bij zowel ouderen, als het personeel van de zorginstelling. Hittestress wordt voorkomen door deze kwetsbare groep tijdig een koelvest aan te bieden. Voor ouderen is een hydrogel koelvest vaak de beste oplossing. Het koelvest is licht van gewicht, biedt een groot draagcomfort en valt goed te combineren met luchtige kleding.

PCM koelvesten voor zorgpersoneel

Voor artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel is een hydrogel koelvest vaak minder geschikt. Het zorgpersoneel draagt als gevolg van het corona virus beschermende kleding, wat een luchtstroom lastiger maakt. Voor hen is een PCM koelvest de oplossing! De pads in een PCM koelvest hebben gedurende vier uur een koelende werking. In de pauze kunnen de pads vervangen worden, zodat een zorgmedewerker een volledige shift verkoeling heeft. De PCM koelvesten worden ook in tal van andere branches gebruikt, waar men beschermende kleding draagt.

Voordelen van koelvesten voor zorgpersoneel

Niet alleen wordt hittestress voorkomen door zorgpersoneel een PCM koelvest aan te bieden. Ook voorkomt dit dat er gedurende de werkdag meer zorgpersoneel benodigd is, doordat men vaker moet pauzeren. Als gevolg van de hitte kan er daarbij sprake zijn van concentratieverlies onder het zorgpersoneel. Het koelen van het lichaam middels een PCM koelvest gaat dit tegen. Medewerkers blijven zo alert en geconcentreerd! Iets wat zeker in de zorg erg belangrijk is.

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en uw gebruikerservaring te verbeteren.